Hydrateren, zo doe je het!

Gepubliceerd op 15 juni 2022 om 14:06

Bij de warmte van de komende dagen is het belangrijk om goed te hydrateren. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk en hoe pakken we dat het beste aan?

Water is essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Niet alleen voor een goede balans in onze cellen en organen, de uitscheiding van afvalstoffen, maar ook voor het regelen van onze lichaamstemperatuur. Zelfs zuurstof heeft water nodig om door het lichaam opgenomen te worden. Verder hebben ook onze hersenen veel vocht nodig, het helpt dus zeker en vast voor een goede concentratie en algemene werking van ons brein. Aanrader voor de studenten tijdens de examens 😉 Het is dus belangrijk om dagelijks goed te hydrateren en niet alleen bij goed weer. De warme temperaturen zorgen er echter voor dat we meer vocht gaan verliezen waardoor hydratatie extra belangrijk wordt.

De hoeveelheid vocht die we nodig hebben hangt af van persoon tot persoon (leeftijd, medicijnen, sport en beweging, temperatuur waarin je werkt,…). Er wordt echter aangeraden om 1,5 tot 2 liter vocht per dag in te nemen.

Wil dat dan zeggen dat je alleen maar water mag drinken? Hydrateren gebeurt in de eerste plaats door inname van gewoon plat water. Wanneer je dat saai vindt, kan je er wat groenten of fruit aan toevoegen om het een ander smaakje te geven. Ga creatief aan de slag en je maakt de leukste drankjes. Tijdens deze dagen vermijden we best koffie; groene en zwarte thee; en alcohol omdat die het lichaam uitdrogen.

Ook bevatten groenten en fruit ontzettend veel vocht. Kies voor de seizoensgroenten en het seizoensfruit. Denk maar aan de watermeloen of de lekkere sappige aardbeien en allerhande bessen van dit moment. Gestoomde of gemarineerde groenten bevatten meer vocht dan gefrituurd of gebakken voedsel. Een hele goede manier om vocht in te nemen is het eten van soep. Is soep te warm in deze temperaturen, probeer dan eens een gazpacho (koude soep).

Heb jij vandaag al voldoende gedronken? 😉